Menü
Kosár

Köszöntjük megújult webáruházunkban! Ha régi áruházunkban rendelkezett regisztrációval, kérjük regisztráljon újra, vagy használja a pénztárban a "Vásárlás vendégként" lehetőséget!

Visszacsapó szelepek

visszacsapószelep egy egyszerű szerelvény, fő feladata a rendszerbe szerelve, a közeg áramlását csak egy irányba engedni. A rendszerbe szereljük, ha bármilyen okból nem akarjuk, hogy visszaáramoljon a közeg. Az áramlási veszteség kismértékű, a nyitó nyomás pár tíz, vagy pár száz milibar. Az áramló közeg alapján léteznek tisztavízre, szennyvízre, levegőre és különleges közegekre is visszacsapószelepet

A szennyvíz visszacsapó szelep feladata: nagy esőzések idején, illetve ha esetleg dugulás alakul ki a csatornarendszerben, a szennyvíz eláraszthatja pincénket, házunkat, erre megoldás a szennyvizes visszacsapó szelep beszerelése, mely meggátolja a szennyvíz ellenirányú áramlását.

Egy különleges visszacsapó szelep típus az úgynevezett lábszelep. Ezt jellemzően az önfelszívó szivattyúk szívótömlőjének végére szerelik, tulajdonképpen egy szűrőkosárral egybeszerelt visszacsapó szelep. A szállított közeg általában tiszta, vagy igen kis mértékben szennyezett víz. Feladata, hogy a szivattyú ne tudja „elejteni” a vizet, megakadályozza, hogy fellevegősödjön, ami a szivattyú meghibásodásához vezethet (a szállított víz hőt von el a szivattyúktól, ha ez nem teljesül, túlmelegedhet, ezt nevezzük (szárazonfutásnak,mely ellen védekezhetünk.)

Működésüket tekintve a visszacsapó szelepek egyszerű, segédenergia nélkül működő szerelvények. Sok megoldás létezik: rugós visszacsapó szelep esetében egy rugó segít zárni, ha megszűnik az áramlás. Előnye, hogy bármilyen helyzetben beszerelhető. Golyós-visszacsapó-szelep esetében egy gömb alakú zárótest zár, ennél figyelni kell a beszerelés helyzetére, a golyó szabadon mozoghat, a gravitáció segíti a záráskor. Persze minden kialakításra jellemző, hogy az ellenoldali nyomás növeli a tömítési nyomást. 

Tervezéskor figyelni kell a rendszer paramétereire: közeg típusa, nyomása, hőmérséklete, szállított térfogatáram. Például a szennyvíz visszacsapószelep esetében minimális nyomást kell tartani, de a vegyi hatásoknak is ellen kell állni.

Célszerű jó minőségű, lehetőleg fém alkatrészekből felépített visszacsaposzelepet vagy lábszelepet használni.

 

A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.